Massage voor kinderen | Feliz 08

Massage voor kinderen

Kindermassage is geschikt voor alle kinderen, maar ook met name voor kinderen met een vorm van autisme, ADHD, kinderen met het syndroom van Down of kinderen die hoog sensitief zijn. Kortom, voor alle kinderen die de drukte van de wereld even los willen laten. Ook volwassenen met autisme reageren echter goed op deze massagetechnieken.

Massage voor kinderen | Feliz 08

Het is een veelzijdige massage en is zeer flexibel. Het vindt volledig plaats op voorwaarden van je kind. Je kind kan zelf, indien mogelijk, aangeven wat hij/zij wel of niet wil. Er wordt gewerkt met pictogrammen zodat van tevoren duidelijk is wat er gaat gebeuren. Daardoor voelt het veilig. Je kind heeft immers controle over de situatie.

Kindermassage kan over de kleding heen, maar ook op de blote huid. Indien aanraken lastig is, kan de massage ook worden uitgevoerd met bijvoorbeeld een knuffel.

Er worden diverse technieken uitgevoerd, met name diepe druk technieken uitgeoefend op de grote spiergroepen en gewrichten. Dit kan worden gecombineerd met strijkmassage, eventueel aangevuld met aromatherapie, een hoofd- en voetmassage.

De massage brengt rust en ontspanning en over het algemeen kunnen kinderen er beter door slapen. Ook kan door een regelmatige massage het zelfvertrouwen en het lichaamsbesef worden vergroot. Het helpt kinderen de voor hen soms vreemde wereld beter te verwerken. In sommige gevallen wordt het contact maken met het kind hierdoor ook makkelijker. In mijn blog heb ik de mogelijke effecten nader uitgewerkt.

Er wordt aan de hand van een intakegesprek een individueel plan van aanpak opgesteld. In dit intakegesprek (welke telefonisch of grotendeels per mail kan plaatsvinden, althans in eerste instantie het liefste in afwezigheid van je kind) zal bekeken worden hoe we de massage kunnen gaan aanpakken. Soms kan er meteen gemasseerd worden, soms zal er eerst een vertrouwensband opgebouwd moeten worden. Het is van belang te weten hoe je kind reageert in het dagelijks leven en de mate waarin ik in staat ben contact te maken met je kind. Ook jouw wensen als ouder(s) zullen worden meegenomen in dit gesprek. Jij kent je kind het beste. Samen zullen we, indien van toepassing, een weg vinden om je kind te laten wennen aan massage/aanraking, zodat daarvan de positieve effecten kunnen worden ervaren. Dit kan langzaam, stapje voor stapje worden opgebouwd.